miercuri, 28 octombrie 2015

Vitamina C

   Vitamina C este acidul ascorbic, sau vitamina anti-scorbutică.
   Are o importanță capitală pentru organism, intervenind în procesele de oxido-reducere.
   Are rol anti-infecțios, tonifiant, participă la detoxifierea organismului și la folosirea rezervelor de fier, protejează vitaminele A și E, economisește vitaminele din complexul B. 


   Vitamina C este sensibilă la temperaturi ridicate, la acțiunea oxigenului și a luminii.
   Vitamina C catalizează formarea și menținerea colagenului.
   Vitamina C mărește rezistența organismului fața de efectul toxic al unor medicamente sau substanțe chimice din mediul ambiant (plumb, mercur, benzen, etc.). 


   Efortul muscular, frigul și febra măresc consumul și necesarul de vitamina C.
   Rația zilnică de vitamina C este estimată, pentru un adult normal, la cca. 30 miligrame.
   Fiind hidrosolubilă și ușor oxidabilă, vitamina C se poate pierde ușor în timpul păstrării și preparării alimentelor.
   Produsele animale, cerealele, produsele zaharoase sunt lipsite de vitamina C.
   Singura sursă naturală este constituită de legumele și fructele proaspete. 


   Exemple de vegetale ce conțin vitamina C:
   În 100 gr pătrunjel-200 mg, în 100 gr nap-140 mg, în 100 gr ardei-120 mg, în 100 gr varză-120 mg, în 100 gr mărar-100 mg, în 100 gr lămâie-65 mg, în 100 gr portocală-60 mg, în 100 gr conopidă-60 mg, în 100 gr spanac-50 mg. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu