În ziua de azi când toata lumea se fereşte de mâncărurile procesate care se găsesc în marile magazine şi care conţin o grămadă de E-uri, cercetătorii şi-au îndreptat privirea spre celebra slănină, un produs obţinut fără E-uri, coloranţi sau conservanţi.Astfel au descoperit că slănina întăreşte sistemul imunitar datorită acidului arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului şi, de asemenea, este necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune şi reactiile inflamatorii.Câteva beneficii ale grăsimii naturale din slănină:
* Cantităţi mici de grăsime sunt de folos pentru inimă şi vasele de sânge, reglementează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac şi sprijină tonusul vascular.
* Fumătorii au, de asemenea, un beneficiu dacă mănâncâ puţina slănină, datorită faptului că ea conţine seleniu. Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. Astfel, pagubele produse de ţigări se reduc parţial.
* Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea peretilor stomacului cu grăsime şi crearea pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi absorbit, dar treptat.
Grăsimea de porc este utilizată pe scară largă în medicina populară, încă din negura timpului. Iată câteva reţete din bătrâni:
* Remediu pentru dureri de articulaţii. Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se aplica celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular sau un batic de lână şi se lasă sa acţioneze peste noapte.
* Tulburarea mobilităţii articulare după traumatisme. Zona afectată se freacă cu 100 g grăsime de porc, amestecată cu o lingură de sare, apoi se bandajează cu un strat gros de lână.
* Mastita. Pe locul inflamat se aplica o felie subţire de slănină veche, deasupra se pune o bucată de staniol de la o ciocolată sau dintr-un pachet de ţigări şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast.