marți, 24 noiembrie 2015

Choux a la creme

   Prăjiturile constituie un desert foarte apreciat și una dintre cele mai încercate rețete este următoarea:

   Ingrediente:
   Pentru aluat:
   150 ml ulei,
   300 ml apă,
   200 g făină,
   şapte ouă.
   Pentru cremă:
   1.300 ml lapte,
   250 g făină,
   450 g zahăr,
   cinci ouă,
   zahăr vanilat Bourbon,
   200 g frişcă bătută,
   un plic zahăr pudră vanilat.
 

   Preparare: Se fierbe apa cu uleiul şi sarea.
   Se adaugă făina în bloc şi se amestecă.
   Se lasă să se răcească şi se adaugă ouăle, unul câte unul, până se încorporează toate.
   Se toarnă cu ajutorul unui aparat de şpriţat în formă rotundă.
   Se coc la foc iute la început, apoi se dă flacăra la mic.
   Pentru prepararea cremei se pune un litru de lapte la fiert, iar restul se amestecă cu celelalte ingrediente.
   Albuşul de la două ouă (din cele 5) se bate cu 150 g zahăr şi cu zahărul vanilat Bourbon şi se lasă deoparte.
   Când a fiert laptele se toarnă peste celelalte ingrediente şi se fierb împreună până devine ca o mămăligă.
   Se pun albuşurile bătute spumă şi se încorporează.
   Se umplu cojile din aluat cu un strat de cremă, apoi se face deasupra un moţ din frişcă bătută, se pune căpăcelul şi se pudrează cu zahăr vanilat.

Chiftele cu dovlecei

   Chiftelele se pot prepara în multe moduri cu diferite ingrediente.

   Ingrediente (pentru 5 porţii):
   700 g dovlecei,
   o legătură de ceapă verde,
   o legătură de mărar,
   o legătură de pătrunjel,
   trei ouă,
   sare, piper, boia de ardei iute,
   o cană de făină,
   250 g brânză telemea rasă,
   125 g iaurt amestecat cu o căpăţână de usturoi pisat,
   300 ml ulei de măsline pentru prăjit.

   Dovlecelul se rade, se stoarce bine şi se pune într-un castron.
   Se sărează, se adaugă ceapa verde tăiată mărunt, mărarul, pătrunjelul, ouăle, boiaua de ardei, brânza, făina şi piperul, după gust.
   Compoziţia se omogenizează foarte bine și se toarnă în uleiul încins cu o lingură.
   Chifteluţele se rumenesc pe ambele părţi, apoi se scot pe prosoape de hârtie absorbante.
   Se servesc reci sau calde, cu sos din iaurt, usturoi pisat şi mărar verde tocat.

Cum se prepară ciorba rădăuțeană

   O ciorbă foarte gustoasă care se poate găti de sărbători și nu numai, este ciorba rădăuțeană.

   Ingrediente pentru 4,5-5 litri:

   Un piept mare de pui cu piele şi os,
   O ceapă,
   O ţelină de mărimea unui măr,
   Un păstârnac,
   O rădăcină de pătrunjel,
   2-3 morcovi,
   Un gogoşar şi un ardei gras roşu,
   3 ouă,
   200-300 ml smântână cu 20% grăsime,
   Una-două linguri oţet,
   3-4 căţei de usturoi,
   O legătură pătrunjel.

   Pieptul de pui se taie pe lung, în două și se pune la fiert.
   Se spumează și se adaugă ceapa întreagă şi rădăcinoasele tăiate în bucăţi mari.
   Carnea şi legumele se scot când sunt fierte.
   Carnea este dezosată şi curăţată de piele, apoi se taie fâșii.
  Țelina, păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel, opţional şi ceapa, vor fi puse în blender cu o cantitate suficientă de apă şi vor fi pasate până se vor transforma într-o cremă.

   Restul modului de preparare îl puteți găsi aici.

duminică, 22 noiembrie 2015

Clătitele care slăbesc

   De cele mai multe ori ne gândim la clătite ca și la o aglomerare de carbohidrați, zahăr si grăsime.
   Clătitele pe care vi le propunem au un conținut ridicat de proteine, pot constitui micul dejun ideal într-un regim de slăbit și nu sunt incluse în categoria bombelor calorice.
   Secretul constă în înlocuirea făinii, margarinei și laptelui, cu iaurtul grecesc.Acesta are de două ori mai multe proteine față de cel normal și jumătate din zahărul conținut de cel clasic.În același timp iaurtul grecesc este bogat în probiotice și astfel are grijă de sănătatea intestinală.
   La această rețetă mai puteți adăuga ouă, scorțișoară, extract de vanilie.Se pot pune și alte arome, cu condiția să fie naturale, iar zahărul sau alți îndulcitori nu sunt necesari.
   Prepararea se face în mod normal, iar o tigaie specială din teflon ar fi ideală pentru a elimina folosirea uleiului.

Cea mai bună salată boeuf

   Salata boeuf se găsește pe masa oricărui român de sărbători, iar o așa rețetă specială nu aveți voie să ratați.

   Ingrediente salată:o ţelină, 2,3 morcovi, 3,4 cartofi, 2,3 castraveţi muraţi, 1 măr, 300 grame carne de vită sau piept pui, 2 linguri de porumb din conservă.
   Ingrediente maioneză: trei ouă, o lingură de muştar, lămâie, ulei.


   Cum se prepară maioneza: se amestecă două gălbenuşuri crude cu unul fiert şi cu muştarul.Se încorporează puţin câte puţin uleiul.Din când în când se mai adaugă şi câte puţină zeamă de lămâie.

   Cum se prepară salata: se fierb carnea, ţelina, morcovii şi cartofii.După ce s-au fiert, acestea se taie în cubuleţe împreună cu mărul şi castraveţii.Se amesteca toate ingredientele, se adaugă porumbul, iar apoi se adaugă maioneza.
   Se poate orna cu verdeaţă şi murături.

Brad de Craciun extraordinar

    Sărbătorile vin, sărbătorile vin.... Bradul pe care urmează să îl vedeţi are trei metri înălţime şi peste 7.000 de luminiţe amplasate. După cum veţi vedea din clipul de mai jos, nu este un brad "obişnuit", acesta oferind un spectacol de lumini pe cele mai frumoase melodii din anul 2014.

Aşa cum era de aşteptat, clipul a devenit viral pe internet. VEZI VIDEO

Negresă de post

   Negresa de post este o reteta foarte simplu de executat si nu necesita ingrediente foarte pretentioase.Cu putine ingrediente si cu foarte putin timp, puteti realiza o prajitura de post extrem de delicioasa.
Ingrediente

12 linguri ulei de floarea soarelui
2 pahare zahar tos
2 pahare apa minerala
4 pahare faina alba proaspat cernuta
5 linguri dulceata de visine sau caise
1 plic praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
100 gr. alune de padure taiate grosier
4 linguri pudra de roscove

Mod de preparare

Preincalzim cuptorul la 180 grade.

Punem intr-un bol zaharul, uleiul, apa minerala, dulceata si mixam la viteza mica.

Adaugam alunele maruntite,zaharul vanilat si praful de copt, apoi pudra de roscove iar la final faina in ploaie.

Ungem o tava adanca cu ulei, o tapetam cu faina si turnam compozitia in tava.

Nivelam cu lingura amestecul din tava, apoi presaram alune tocate si dam tava la cuptor pana se coace prajitura si trece testul cu scobitoarea.

Scoatem tava din cuptor, lasam la racit, portionam si servim.